Proizvodi

close
sort proizvodi

SLAVOL S 1/1

Šifra artikla: 11321
SLAVOL S 1/1
Agrocentar Volođa

SLAVOL S 1/1

Šifra artikla: 11321

Kategorija: ĐUBRIVA, GREJAČI, SUBSTRATI I SAKSIJE

Na stanju

Stanje: 2 KOM


  • Pakovanje: 1 L


Cena 1,600.00 RSD / KOM

favorite
print

Opis

Na oko 2mm od korenovog sistema u zemlji (u rizosferi), odvijaju se intenzivni biohemijski procesi u kojima učestvuju bakterije koje pozitivno utiču na rast biljaka. Te bakterije, označavaju se kao PGP bakterije (Plant Growth Promoting Bacteria), a u njih spadaju:

  • slobodni, asocijativni i simbiozni azotofiksatori,
  • fosfomineralizatori,
  • bakterije koje produkuju hormone (auksini, giberelini, citokinini),
  • antibiotici,
  • enzimi,
  • vitamini itd.

Koja je funkcija PGP bakterija?

PGP bakterije na površini korena uspostavljaju specifičan oblik zajednice koji se naziva asocijacija. Ona utiče na ishranu biljaka, jer obavlja azotofiksaciju, mineralizaciju organskih jedinjenja azota, fosfora, sumpora, produkuju kiseline (K, Mg, Fe, B, Al, Mo, Mn) koje oslobađaju mikroelemente iz teško rastvorljivih jedinjenja u zemljištu.

Na taj način asocijacija PGP bakterija povećava volumen ćelija biljke, pospešuje njihovu deobu i na pravi način vrši diferencijaciju kriva i organa unutar same biljke.

Simbiozni azotofiksatori formiraju kvržice u korenu leguminoznih biljaka (soja, lucerka, grašak, pasulj, detelina) gde obavljaju azotofiksaciju tj. pretvaraju inertni azot iz atmosfere u NH4+. Bakterije direktno predaju pristupačan azot biljkama, dok biljke snabdevaju bakterije asimilativima (hranljivim materijama koje je stvorila u procesu fotosinteze).

Na formiranje sibioznih kvržica u korenu biljke, koje će pomoći njen razvoj, utiče nekoliko faktora kao što su:

  • pH zemljišta,
  • sadržaj humusa,
  • mehanički sastav zemljišta,
  • primena pesticida i mineralnih đubriva.

Na koji način Slavol S izoluje PGP bakterije?

Kroz niz naučno-istraživačkih projekata koje je sprovela kompanija Agrounik, razvijen je jednistveni, biološki fertilizator za tretman semena – Slavol S, koji izoluje i targetira PGP bakterije radi optimalnog prinosa.

Realizacijom projekta “Application of a New Biostimulator in Corn Seed Processing” koji je preko Fonda za inovacionu delatnost finansiran od strane EU i Svetske banke, Agrounik je razvio preparate za treman semena ratarskih, povrtarskih i leguminoznih biljaka.

Kako deluje Slavol S tečno đubrivo?

Naš preparat SLAVOL S sadrži auksin – indol-3-sirćetnu kiselinu (IAA), koja nastaje u toku fermentacije, kao sekundarni metabolički proizvod bakterija, i analogan je prirodnom auksinu koji se nalazi u semenu.

Utvrđeno je da se koncentracija IAA koja se već nalazi u semenu, nakon 2 dana od početka klijanja naglo smanjuje, što se održava na konstantno nizak nivo auksina u toku daljeg perioda klijanja, a potom i rasta.

Nanošenje SLAVOL S tečnog fertilizatora na seme, utičemo na povećanje koncentracije IAA, što ubrzava proces klijanja i nicanja, diferencijacije tkiva i organa, formiranje korenovog sistema i kasnijeg formiranja nadzemnog dela biljke.

Benefiti korišćenja Slavol S tečnog đubriva

Naši eksperimenti su dokazali da se primenom tečnog đubriva SLAVOL S, povećava energija klijanja semena, da iznikle biljke imaju jači korenski sistem i veću lisnu masu.

Takođe, seme svih biljaka ujednačeno niče i prolazi u isto vreme kroz fenofaze, što je značajno za primenu ostalih agrotehničkih mera u proizvodnji. Takođe, naši eksperimenti su potvrdili da seme tretirano Slavol S tečnim fertilizatorom može da se čuva i duže od godinu dana, što je veoma značajno za doradne centre.


Vratite se na vrh strane
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • Template keyboard_arrow_right
  • placeholder

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % Template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam