Proizvodi

close
sort proizvodi

LUKOVICE ANEMONE

Šifra artikla: 5177
LUKOVICE ANEMONE
Agrocentar Volođa

LUKOVICE ANEMONE

Šifra artikla: 5177

Kategorija: SEMENSKA ROBA

Nije na stanju!




Pakovanje *

Cena 230.00 RSD / PAK

favorite
print

Opis

Spada u dikotiledone, zeljaste biljke iz familije Ranunculaceae (ljutići). Ime je izvedeno iz grčkih  reči anemos-vetar i mone-življenje. Neke vrste iz ove familije imaju gomoljast korenov sistem. Poznato je oko 70 vrsta. U cvećarstvu je najpoznatija Anemone coronaria.Vodi poreklo iz Francuske.

Opis biljke

Listovi su u obliku rozete, njihova je dužina 25-30 cm. Cvetna drška je 15-25 cm dužine obrasla je dlačicama, cvet ima prečnik 2,5-4 cm sa 6 ili više latica. Njena lepota je u jednostavnosti, a njene latice podsećaju na usne koje otvara “dašak” (duh) vetra. Otuda se anemona smatra simbolom duše.

Dele se u dve velike grupe: prolećne, koje se opraštaju sa zimom svojim lepim cvetovima, i jesenje, koje cvetaju čak i u oktobru. Čak i u senovitim delovima bašte anemone će biti u širokom spekrtu boja.

Cvetanje

Cvetovi su pojedinačni, mogu biti jednobojni, dvobojni, prosti ili dupli. Zavisno od vremena sadnje anemona cveta od aprila do maja (ukoliko se sadi u jesen), ili u toku jeseni (ukoliko se sadi na proleće. Cvetovi mogu biti bele, roze i crvene, ljubičaste, plave i žute boje.

Razmnožavanje

Posle cvetanja seme se može sakupiti, posaditi u posudu i ostaviti da proklija na hladnom mestu. Jednostavnije je razmnožavanje deobom lukovica. Prolećne anemone posle nekoliko godina obrazuju ćerke-lukovice koje se odvajaju od majke biljke u kasno leto. Jesenje anemone obrazuju gomolj koji se na proleće deli i te odvojene delove treba odmah posaditi.


Vratite se na vrh strane
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • Template keyboard_arrow_right
  • placeholder

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % Template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam