Proizvodi

close
sort proizvodi

SADNICA MASLINE

Šifra artikla: 5190
SADNICA MASLINE
Agrocentar Volođa

SADNICA MASLINE

Šifra artikla: 5190

Kategorija: SEMENSKA ROBA

Nije na stanju!




Cena 1,250.00 RSD / KOM

favorite
print

Opis

Sveto drvo masline predstavlja pravi simbol mora i mediterana. Nosi duboko versko značenje i često se pominje u bibliji. Maslinove grančice predstavljaju simbol mira, snage, plodnosti i dugovečnosti. U toplom klimatu raste u obliku drveta niskog i debelog stabla, široke krošnje sa mnogo grana. Svako drvo je remek delo prirode. Listovi su izduženi, srebrno-zeleni, veoma dekorativni. Cveta tokom proleća, u pazuhu listova se formiraju sitni beli cvetovi. Zametnuti plodovi sazrevaju od septembra pa do kraja jeseni. Mogu se jesti zeleni i potpuno crni. Maslinke su bogat izvor belančevina, vitamina A, D, E, K, minerala, enzima, masnih kiselina. Zrenjem se povećava procenat ovih dragocenih sastojaka tako da su najzdravije one najtamnije, skoro crne maslinke. Od plodova se dobija poznato maslinovo ulje. Najkvalitetnije je hladno presovano ulje jer se ovom metodom zadržavaju hranljiva svojstva. Zbog široke upotrebe u farmaceutskoj, prehrambenoj, parfimerskoj industriji maslinovo ulje se naziva tečnim zlatom.

Maslina je veoma dekorativna zimzelena, toploljubiva biljka koje ne može da izdrži kontinentalnu zimu. U jesen je neophodno uneti sadnice masline u svetlu i hladnu prostoriju koja ne mrzne. Masline se presađuju svake druge godine u broj veću saksiju (po 2 cm veća sa svih strana) i plodnu zemlju. Maslina je jako osetljiva prema višku vode pa je poželjno postaviti drenažno kamenje na dnu saksije i umereno zalivati. Može se gajiti tako da se pusti da slobodno raste i fomira žbunasti oblik ili da se povremeno orezuje i formira željeni oblik. Bezbedno orezivanje se izvodi kada prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva. Ukoliko se sadnica gaji zbog ploda treba voditi računa da se rodne grane (prošlogodišnji letorasti dugi 20-35cm) pravilno rasporede i prorede ako je potrebno. Voli dosta sunčeve svetlosti, tako da čitava sadnica bude osunčana. Umereno brzo raste i rano kreće da plodonosi. U našem klimatu se najčešće gaji u saksijama, zauzima centralnu poziciju na reprezentativnim mestima i daje poseban šarm i unikatnost prostoru. Veoma dugovečna vrsta, starenjem postiže moćan i robusan izgled.


Vratite se na vrh strane
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • Template keyboard_arrow_right
  • placeholder

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % Template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam