Proizvodi

close
sort proizvodi
news

Savremeni voćnjak i prerada JABUKE

Autor:

Mladi bračni par Nikolić iz sela Starčevo imaju savremeni zasad jabuke, gde su primenili kompletnu tehnologiju moderne proizvodnje ove voćarske kulture. Ali, nisu se zadržali samo na tome. Zaokružili su celu priču, a rezultati nisu izostali. 

Posle završenog poljoprivrednog fakulteta Jasmina Nikolić, inače rodom iz Šumadije, zajedno sa suprugom Bojanom, koga je upoznala tokom studija, donosi odluku da zasnuje  savremenu plantažu jabuke u selu Starčevo nadomak Pančeva.

Studije agronomije su ih predodredile za ovaj posao, pa tako pune 4 godine traje priča o modernom voćarstvu. Posle brojnih edukacija iz oblasti voćarstva i stručnog usavršavanja u inostranstvu, mladi bračni par donosi odluku da stečeno znanje primeni u praksi. U voćnjaku koji se prostire na blizu 3 hektara zastupljene su sorte jabuke: Gala, Greni Smit i Zlatni delišes.

Različitim sortimentom se ne samo produžava period berbe, već se i izlazi u susret zahtevima tršišta i preferencijama potrošača. Jabuka se na veliko prodaje nakupcima koji se bave daljom prodajom.

Porodica Nikolić, od pre 2 godine, za sopstvene potrebe je izgradila hladnjaču, gde jabuka može da sačeka povoljnu cenu na tržištu, a ovogodišnji rod je opravdao sva očekivanja i iznosi 50 tona po jednom hektaru. Berba je počela 17. avgusta i trajaće sve do 15. oktobra.

Savremena proizvodnja jabuke donosi bolje prinose

Putujući po inostranstvu, a najviše po Italiji, porodica Nikolić je usvojila i primenila u svom voćnjaku kompletnu italijansku tehnologiju moderne proizvodnje jabuka, koja donosi dobar rod i zahvaljujući kojoj ima sve manje smene rodnih i nerodnih godina u voćarstvu. Na površini od skoro 3 hektara nalazi se 10,000 sadnica , rastojanje između redova iznosi 2,7 metara, a u redu , između sadnica 70 cm, što predstavlja gustu sadnju kakva se primenjuje u agrarno razvijenim zemljama.

Zahvaljujući idejema koje su doneli iz Italije, Nikolići nisu imali većih problema sa rutavom bubom koja voćarima zadaje glavobolje.

Savremeno voćarstvo podrazumeva kompletnu agrotehniku, što znači pravovremenu prihranu, protivgradne mreže, sistem kap po kap, anti – frost sistem i brojne druge stvari. Ove godine prema rečima naše sagovornice, bilo je ukupno 12 trertmana zaštite u voćnjaku.

Budući da je zdrava hrana u ekspanziji, a tržište diktira uslove proizvodnje, Nikolići su došli na ideju da od jabuke proizvode vrhunske zdrave sokove, bez konservansa i aditiva koji se prodaju u pakovanjima od 1,3 i 5 litara. Pored zdravog soka, tu je i ukusan slatki čips od jabuke koji je sve više tražen.

Opširnije možete pogledati u nastavku:

https://www.youtube.com/watch?v=g-T9r_nGVY8&t=1s

Ukucajte kljucnu rec i pretrazite vesti

Vratite se na vrh strane
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • Template keyboard_arrow_right
  • placeholder

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % Template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam