Opis
* BOSILJAK GENOVESEJednogodišnja biljka visine 40-60cm. Izuzetno lekovita. Koristi se kao sušena i sveža. Sadi se na otvorenom, a može i u saksije.
* BOSILJAK ljubičasti
Jednogodišnja biljka visine 40-60cm. Izuzetno lekovita. Koristi se kao sušena i sveža. Sadi se na otvorenom, a može i u saksije.
* BOSILJAK sitnolisni
Jednogodišnja biljka visine 40-60cm. Izuzetno lekovita. Koristi se kao sušena i sveža. Sadi se na otvorenom, a može i u saksije.
* LIMUNSKI BOSILJAK
Pri setvi ne pokrivati seme sa zemljom, jer neće klijati. Redovno zalivati. Proizvesti rasad pa ga saditi na stalno mesto. Miris ima notu limuna.
* ČUBAR
Jednogodišnja začinska i lekovita biljka, miris i ukus su ljutkasti slični biberu. Brati pred cvetanje i u punom cvetu.
* EHINACEA
Voli sunčana mesta, cvetovi su raznobojni, privlače pčele. U pogledu gajenja nije zahtevna. Koren i cvetovi imaju lekovito dejstvo.
* IZOP
Višegodišnji polužbun, koriste se osušeni cvetni izdanci, gorkog ukusa, za pripremu umaka, čajeva. Etarska ulja u kozmetici i za likere. Medonosna je biljka.
* KAMILICA
Koriste se cvetne glavice za čajeve i etarsko ulje u medicini i kozmetici. Najbolje vreme za berbu je kad rasipa polen.
* KINESKI LUK VLAŠAC
Višegodišnja biljka, ima atraktivni cvet bele boje, pa se gaji i kao ukrasna biljka. Jestivi listovi su krupni i pljosnati, sa ukusom belog luka.
* KIM
Gaji se radi ploda. Omiljen je začin u pekarstvu, a ima široku primenu zbog etarskog ulja. Seme niče za oko 3 nedelje.
* KORIJANDER
Seje se isključivo iz semena. Koristi se sveže i sušeno lišće kao začin. Seme korijandera se suši i melje. Listovi i plodovi imaju različitu aromu.
* LAVANDA
Za klijanje i rast traži dosta vlage i toplote. Koristi se kao dekorativna biljka, a cvetovi se suše. Životni vek uzgojene lavande je do 30 godina.
* MAJČINA DUŠICA
Ova biljka pripada porodici usnatica. Ima ista svojstva kao i timijan, mada su kod timijana nešto izraženija. Srodna je i sa majoranom i origanom.
* MAJORAN
Visina biljke je 40-60cm. Bere se kada cveta. Sušena biljka koristi se kao čaj ili začin. Ako se zaliva ima tri berbe godišnje.
* MATIČNJAK
Seje se za rasad ili na stalno mesto. Voli sunčane položaje. Listovi imaju izraziti miris na limun. Koriste se sveži i suvi listovi za čajeve.
* MEKSIČKI ESTRAGON
Voli sunčana mesta. Žutih cvetova, listovi imaju miris sličan estragonu ili anisu, koristi se kao začin. Pogodan je za gajenje u saksijama.
* MIROĐIJA
Začinska mirisna biljka, prijatan miris dobija se od eteričnih ulja. Koristi se protiv gasova, nadimanja, teškoća u organima za varenje.
* NANA MOJITO
Seje se iz rasada na zemljištu ili većim saksijama. Norma setve je 0,3 gr/m². 1000 semenki –
0,33 g. Pre setve izravnati zemljište valjkom. Sejati sa peskom po površini. Zalivati češče sa
orošavanjem. Presađivanje se obavlja nakon 90 dana u vlažno zemljište (30cm x 70cm).
Trajnost useva 5 godina. Koristi se za koktele i kao dodatak jelima.
* ORIGANO
Origano, poznat još i kao divlji mažuran, začinska je biljka koja potiče sa severa Evrope, iako se sad uzgaja na mnogim svetskim područjima.
* RUKOLA
Ne proizvodi se iz rasada, seje se direktnom setvom. Traži duboko i vlažno zemljište. Bolji kvalitet daje u senci.
* DIVLJA RUKOLA
Ne proizvodi se iz rasada, seje se direktnom setvom. Traži duboko i vlažno zemljište. Bolji kvalitet daje u senci. Divlja rukola je jestiva.
* RUTA
Višegodišnja biljka, koristi se kao začin. Voli topla i sunčana mesta. Seći je na 15 cm od podloge zbog izrastanja novih izdanaka.
* ŠAFRANIKA
Cvetovi se beru na početku cvetanja kada su žuto – narandžaste boje. Koristi se cvet zbog boje, seme za proizvodnju jestivog ulja.
* ŠPARGLA
Višegodišnja biljka, za ishranu se koriste mladi, sočni i nežni izdanci. Seku se samo po 2 – 3 izdanka sa biljke. U trećoj godini daje pun prinos.
* ŽALFIJA
Saditi na otvorenom u drugoj polovini maja. Voli sunčane položaje. Traje 5-6 godina. Poznata u narodu kao pelin ili kadulja.
* ŽALFIJA MUSKATNA
Seje se iz rasada 2g/m² u tople leje. Pri presađivanju zahteva dosta vode. Koriste se cvetovi za dobijanje etarskih ulja
* KOMORAČ
Aromatična biljka. Ima mesnat koren težine 200 – 300 gr. Cela biljka je jakog i prijatnog mirisa. Koristi se u kulinarstvu, medicini, farmaciji.
* SELEN
Seje se na stalno mesto ili iz rasada uz obilno zalivanje i prihranu.Višegodišnja biljka. Saditi uz kraj bašte.
* PERŠUN MOOSKRAUSE
Nicanje za 15-20 dana. Seje se na dubini od 1,5-2,5cm. Peršun se gaji zbog listova karakterističnog prijatnog mirisa i ukusa. Koristi se kao salata ili dodatak jelima.
* PERŠUN DOMAĆI LIŠĆAR
Nicanje za 15-20 dana. Seje se na dubini od 1,5-2,5cm. Peršun se gaji zbog listova karakterističnog prijatnog mirisa i ukusa. Koristi se kao salata ili dodatak jelima.
* KINESKI KUPUS
Dubina setve je 1cm, sadi se na razmak 60 x 40cm. Gaji se u plastenicima i na otvorenom. Glavica je izduženo cilindrična, svetlo zelena, težine 1-2kg. Bogat vitaminima i mineralima, dobar je diuretik, pomaže varenju. Koristi se u svežem stanju.
* PARADAJZ CHERRY BELLE
Paradajz je jednogodišnja vrsta koja obrazuje plod koji se koristi u ishranii to biološki zreo kao salata, dodatak jelima, kao varivo ili u obliku prerađevina.
* RADIČ VERONA
Seje se u redove 30-50cm, u redu 20-30cm. Seje se u jesen i proleće. Bogat vitaminima, mineralima i diureticima. Reguliše rad organa za varenje. Koristi se kao svež i pečen.
* RADIČ MIX
Sadi se u redove 30-50cm, u redu 20-30cm. Sadi se u jesen i u proleće. Bogat vitaminima, mineralima i diureticima. Reguliše rad organa za varenje. Koristi se kao svež i pečen.
* CELER JUTA
Niče za 15-20 dana. Celer sadrži specifično eterično ulje, prijatnog mirisa i ukusa koje pospešuje apetit. Za ishranu se koristi koren, listovi i lisna drška, zavisno od tipa.
* KRES SALATA
Seje se u hladovini na dubini od 0,5cm na stalno mesto u saksije, žardinjere ili baštu. Zahteva obilno zalivanje. Ubrani listovi imaju ukus senfa. Koristi se kao začin u salatama i kulinarstvu. Listovi se seku makazama.
* Slike su informativnog karaktera.
Agrocentar Volođa nastoji da bude precizan u opisu svih proizvoda, ali ne može da garantuje da su svi opisi kompletni i bez grešaka. Najpouzdaniji podaci nalaze se na samom proizvodu na originalnoj deklaraciji proizvođača.
Za više fotografija i detaljnih informacija možete nas kontaktirati na 069/631-789.